Au pair- skolan

Hej på er! Jag har nu kommit till min värdfamilj. Det ska jag berätta om senare, men nu tänkte jag berätta hur au pair- skolan var :)

Dag 1:
Alla au pairer anlände till skolan. Så fort vårt välkomstmöte var slut gick jag och la mig, dödstrött som jag var (!)

Dag 2: Första skoldagen. Upp 6.00 och gjorde mig iordning. 7.00- 8.00 frukost i en annan byggnad. 8.15 till 18.00 lektioner, med raster och lunch såklart. Jag minns att vi pratade om olika barnsjukdomar, hygien och sånt. Efter middagen på kvällen hade vi "International Singalong", alla au pairer fick dela upp sig i sitt hemland och sjunga en typisk barnsång för deras land. Vi svenskar sjöng små grodorna och räven raskar över isen. Det där var verkligen en kul grej! Varje land fjorde på sitt sätt och det kändes som att det blev lite mer samhörighetskänsla. Jo förresten, vår lärare var grym!! Hon hette Joyce (!) och började med att säga "ni har gjort det allra tuffaste, ni har packat, lämnat era nära och kära, ni är här!!". Det var skönt att höra, det kändes verkligen så.

Dag 3: Onsdag. Vi hade lektioner precis som på tisdagen. Idag pratade vi om säkerhet, och barns utveckling. På kvällen hade vi en workshop om personlig säkerhet, det skulle ha kommit en polis och berättat och agerat olika scenarion.. Men han kunde inte komma. Det var lite av en besvikelse, för jag hade hört om det och sett fram emot det :(

Dag 4:
Vi hade lektioner fram till 12.30. Vi redovisade de arbeten vi gjort föregående dag, baserat på barns utveckling. Vi var indelade i olika åldersgrupper, beroende på hur gamla våra värdbarn är. Så det var riktigt intressant! 12.45 ungefär åkte vi iväg för våran New York- tur!! Det här var det alla hade sett fram emot mest. Det tog nog 1, 5 timma att bara komma in till staden, men WOOOWWW!!! Det var massa igenkänningskänsla och alla skrek "ooh, look there! It's Queens, it's the Brooklyn bridge.." Ascoolt. Vi fick en guidad tur av en New York- bo. Han berättade om olika bostadsområden, Times Square, olika kända restautanger.. Vi stannade där 9/11 hände och fick berättat för oss hur de håller på att bygga upp husen igen. Det var mäktigt. Sedan fick vi åka färja och se Frihetsgudinnan på sin plats. Efter det åkte vi upp i Top of the rock (hög byggnad) för att se på utsikten över staden, så här dags var det mörkt så det var sååå vackert!! Sedan hade vi fritid i 2 timmar innan vi skulle tillbaka till bussen. Det blev mat på Subway, shopping (japp en IloveNewYork- tshirt såklart!) med ett gäng härliga tjejer :)

Dag 5: Det här var dagen för att säga hej då till de nyfunna vännerna och säga hej till våra värdfamiljer! Eter att ha checkat ut och fått information satte vi oss alla i bussar som tog oss antingen direkt till familjerna, eller till en flygplats för de som skulle flyga. Jag önskar jag kunde skriva mer.. Men min dator behöver laddas och jag fattar inte riktigt hur min adapter funkar.

Men vi hörs snart igen!!
Pussochkramtiller!

Uppdatering från Long Island

Hej på er! Tro det eller ej, men japp, I'm in New York now baby!!

För att börja i rätt ände.. I söndags natt ställde vi klockorna på 01.00. Det var banne mig inte kul att gå upp då! Vi packade ihop oss hela familjen i bilen och åkte vid 02.30. Tror vi kom till Landvetter till 04.00 och jag checkade in min stora röda, fina väska. Efter hej då med familjen (:() gick jag och en till blivande au pair till flighten och mötte upp en till tjej, jätteskönt att ha några till att flyga med, som ska till samma ställe! Vi fick åka med en buss full av affärsmän till flyget. Den resan var ingen höjdare.. I söndags vaknade jag med början till en förkylning, så på flyget till München satt jag och skakade, fy sjutton..

Vi var lite försenade, men hade hela 3 timmar till nästa flyg, så det var lugnt. På flygplatsen köpte vi dricka och åt frukt, gick igenom MASSA kontroller och såg en äkta Amish. Astufft tyckte jag :P Efter en stunds bussåkande fick vi gå på planet. Och den resan var verkligen lång! 10 timmar lång. Dock fanns det film att sysselsätta sig med. Maten var okej. Till lunch valde jag Macaroni and cheese, kunde inte känna så hemskt mycket av smaken bara.. Lycka var när vi närmade oss New York!

Jag fick rejält med lock för öronen, så hörde knappt något. Det gick över på kvällen i alla fall :)

När vi fått kliva av planet hade jag nästan lust att kyssa marken, men gjorde inte det. Hela den långa resan hade gett resultat, vi hade nått vårat mål!

På JFK airport skulle vi gå igenom "customs", vet inte exakt vad det heter på svenska.. Sedan kunde vi hämta våra stora väskor. Sedan var det dags att hämtas upp av en chaufför som skulle ta oss till au pair- skolan. Han hade en skylt där det stod Cultural Care och vi fick pricka av oss. Det var lycka att komma ut och se de gula taxibilarna :D Det var 4 svenskar, en dansk tjej och 3 tyskar. Bussresan var verkligen intressant. Vi körde på en motorväg, tror jag, och det var galet! Alla bilar körde asnära varandra och bromsade när det behövdes.. Spännande upplevelse, hehe.

Efter typ en och en halv timme kom vi fram till St Johns university, till kl 18. Kan ju nämnas att klockan egentligen var 12 på natten i Sverige, så jag längtade verkligen till sängen! Vi fick nyckel till våra rum och välkomnades av snäll personal :) Efter att ha lämnat väskorna och bäddat med lakan skulle vi samlas i en annan byggnad för middag och välkomstmöte. Tillbaka på mitt rum hälsade jag på mina rumskompisar, en tjej från Mexiko, en från Tyskland. Jättegulliga! Sedan somnade jag på en gång, det borde ha varit vid 20.30 lokal tid. Måste ju berätta om de lite speciella värmeförhållandena här. Dels är det såå kallt i rummen vi sover i, dels bäddar vi sängarna med ett tunnt lakan och en enkel fleecefilt. Fatta kallt! Jag sov ju.. Men ändå. Och toaletterna är lite udda. Det är små hytter med toalett, det är ett rätt stort mellanrum mellan golv och nederkanten så man kan se hur någon sitter där inne. Själva toaletterna är till häften fyllda med vatten, första gången jag såg en trodde jag den var översvämmad.. Men så är det tydligen här!

Nu ska jag sluta.. Men jag ska skriva mer snart. Där fick ni en uppdatering om att allt gått bra och jag lever :D

Pusskram!

Bye bye Sweden <3

Först och främst vill jag tacka mina underbara vänner för gårdagen <3 Ni är så underbara och fina! Jag är så lycklig att jag har er. Att ha ett stort stöd från familj och vänner betyder allt.

För tillfället håller jag på att packa ihop mitt liv i några väskor, det är bäst att återgå till det.. Men ville säga några saker först. Kan tala om att jag känner 33 saker på samma gång, lycka, iver att få träffa min värdfamilj, nervositet, rädsla för att inte få med allt, glädje.. Massor :)

Nästa gång vi hörs är jag på andra sidan Atlanten. Wow. Det är skitcoolt. Då skriver jag förmodligen från au pair- skolan. Nu hinner jag inte riktigt skriva mer..

Ta hand om er <3

7 dagar kvar

Idag är det en vecka kvar tills jag åker! Det är helt otroligt vad tiden går snabbt. Den 13:e december sa jag och värdfamiljen ja till varandra, nu är det en vecka kvar. Unbelievable.

Idag har jag vart superglad och förväntansfull. Det ska bli så himla kul att träffa familjen! Och fatta New York. Där är jag om sju dygn :D Då har jag landat på JFK airport, åkt buss till St John's university och är förmodligen otroligt jetlaggad. Au pair- skolan ska bli superkul. Tisdagen och onsdagen kommer bli innehållsrika.. Och roliga :) Sen på torsdagen blir det New York- tur. Helt okej faktiskt :D

Jag pratade nyss med min värdmamma på telefon. Då känns det mer verkligt än att liksom bara tänka på det. Ska bli så spännande att på riktigt se det jag sett på kort :D

Idag har vart en riktigt bra dag! Det har hänt mer än vad jag kunnat tänka mig. Bland annat spenderades lunchen med pappa. Jag köpte min stora väska (seriöst, den är så sjuuuuukt snygg, ska försöka få upp en bild på den), vi var på banken sen bjöd pappa mig på lunch på Jensens. Den maten var den godaste jag ätit på vääääldigt länge (!). Morfar har vait här och fikat, sen har jag hämtat ut mitt visum, hämtat ut paket på ICA och lite sånt. Jag hänger knappt med, tiden bara flyger iväg.

Fredag till söndag var jag med två av mina fina schtumpor i Trollhättan. Vi hade massa kul. Och jag lärde mig att göra chokladbollar på ett helt nytt sätt, haha.. Hur som helst, vad jag tänkte säga var hur pissjobbigt det var att säga hejdå till dem :( Fy alltså. Men det positiva är att vi kan längta tills vi ses nästa gång! Då lär vi vara lite klokare allihop ;)

Vi hörs snart igen.

Pusskram

Ambassaden- besöket

Alltså förlåt, verkligen. Jag borde ha skrivit det här inlägget i onsdags typ.. Men jag har verkligen inte hunnit. Hur som helst, i tisdags åkte jag upp till Stockholm. Jag åkte redan på förmiddagen och var i huvudstaden vid halv fyra- tiden. Jag ska aldrig åka en sån seg resa igen! Som stolt "snålänning" valde jag såklart den billigaste resan. Det hade sina nackdelar. Själva resan tog drygt 5 timmar, med stopp i Gränna, Ödeshög, Linköping, Norrköping, Nyköping och till och med Södertälje. Segt! I alla fall så gick allt bra.Väl framme på Cityterminalen i Stockholm tog jag mig till Drottninggatan & fikade en stund. Därefter en sväng till Saluhallen sen köpte jag mig ett dygnskort för lokaltrafiken och åkte pendeltåg ut till Sollentuna. Där fick jag sova hos mina jättesnälla släktingar :)

På onsdag morgon ringde klockan 06.00. Jag gjorde mig i ordning, tackade för mig och åkte till ambassaderna ute på Djurgården. Där fick jag stå i kö för att få komma in i ett litet hus med säkerhetskontroll, som på en flygplats ungefär. Jag fick visa att jag hade pass med mig och några andra papper, lägga ifrån mig mobil, iPod och liknande, ta av mig jacka och skor och gå igenom en sån där metallgrej. Sen fick jag ta med min väska och visades till själva ambassaden-huset där jag fick vänta en stund för att få lämna ifrån mig alla papper; personbevis, DS- 160, DS- 2019, pass och så.. Kvinnan i luckan tyckte allt såg bra ut och sa till mig att sätta mig ner och vänta. I rummet satt alltså andra visumsökande, säkert 15 pers. I rummet fanns vakt som såg till att vi inte gjorde något dumt och en tv med amerikanska nyheter (!). Jag väntade nog i 1,5 timma för att sedan höra mitt namn ropas upp av en amerikansk kvinnoröst. Jag gick till luckan där hon satt och fick lämna fingeravtryck, svara på några frågor om min värdfamilj och lite till information.Det var en sån där riktigt härlig amerikansk kvinna med ett sånt leende på läpparna, hoppas jag får träffa fler såna :) Hon önskade mig allt lycka till och sa att mitt visum skulle komma om en vecka ungefär.

Här kände jag bara lättnad!! Jag hade hunnit bli så nervös av allt väntande så det var himla skönt när hon sa att det var fix och klart :D Ni som inte sökt visum så här behöver inte oroa er. Bara ni har med rätt papper och pass löser det sig!

Därefter åkte jag in till stan, messade syster och pappa att allt gått bra, unnade mig en mumsig chai latte och var bara allmänt nöjd. Resten av dagen spenderades i affärer, jag hittade fler presenter till värdfamiljen, gick i gamla stan och såg soldater paradera utanför slottet (haha, vet i sjutton vad det heter :P). En mycket bra dag i snöiga Stockholm :) Sen hade jag visserligen lite problem med att hitta cityterminalen, var min buss skulle gå från, men det är ju en annan sak. Folk vet oftast, bara man frågar :) Hem åkte jag med bus4you istället för Swebus, vilket bra jag gjorde alltså. Det är sån fantastisk lyx.

Jag lovar att jag ska uppdatera er snart igen! Det här är inte riktigt okej..

Pusskram

Tankspriddhet, pappersexcercis och stress

I söndags, jag lovar, jag trodde seriöst jag skulle avlida.. Stressad var bara förnamnet. Jag skulle skicka efter mitt internationella körkort som man behöver göra 2 veckor innan man åker. Den var inte klar, hela min visumansökan var kvar med.. Men jag tog tag i det sen och det gick bättre och snabbare än vad jag först trodde! Själva ansökan man gör på ambassadens hemsida gick på dryga timmen, skönt :) Så idag har jag frankerat ett kuvert med frimärken för 67 kronor, betalat visumavgiften på banken samt postat brevet med det internationella körkortet.

08.00 imorse hade jag tid för hälsoundersökning på min vårdcentral. Det var typ jag och massa pensionärer i väntrummet :P Jag fick en supertrevlig läkare och allt gick bra.. Nästan. Jag hade inte med mitt vaccinationskort (klantigt!) så jag får leta upp det och komma tillbaka.

Apropå tankspriddhet. Vanligtvis är jag en person som oftast har rätt bra koll på saker och ting. Jag brukar komma ihåg mycket. Men nu för tiden flyger det omkring 93 tankar i mitt huvud på samma gång.. Idag skulle jag bara iväg på ärenden en snabbis med bilen. Inne i affären, vid kassan känner jag efter om plånboken är där den ska. Är den det? NEJ. Jag kunde inte köpa det jag skulle och hade jag blivit stoppad av polisen hade jag blivit av med körkortet. Något dålig timing på det :P Det finns roligare exempel på tankspriddhet, men tar inte det här, haha.

Idag är det 14 dagar, två veckor eller om man så vill, en halv månad kvar tills jag åker :) Det känns både kul och läskigt att det närmar sig. Den dagen jag blir färdig med alla papper blir en lyckans dag i alla fall! Jag är trött på att hålla koll på hur och vad som ska fyllas i.
Idag flyger också Cassandra, som jag lärt känna för att hon med ska åka iväg som au pair, till USA. Jag är superglad för din skull!! Blir kul att läsa vad du tycker om landet på andra sidan Atlanten (A)

Nu är min nästa utmaning ambassaden-besöket. Jag åker upp till Stockholm redan imon och har tid onsdag morgon. Hoppas de tycker jag ska ha mitt visum!! Annars..

Ni som läser får jättegärna säga vad ni tycker samt tycka till om vad ni vill läsa :) I would appreciate that.

Pusskram

19 dagar kvar idag

Jag ska börja med att skriva om något som gjorde mig superlycklig idag. Vid 17-tiden i eftermiddags loggade jag in på mitt au pair-konto (vad sjutton heter det?) för att se om det dykt upp något nytt.. Jag har nämligen hoppats på att få mina tider för hur och när jag flyger i flera veckor. Och gissa vad?! Det stod något nytt som jag såklart kollade upp på en gång. Jag hade fått mina flygtider!! Det var en jättestor lättnad verkligen :D Nu känns det mer på riktigt, när jag vet exakta tider och plats jag ska byta plan och så. Det var en mindre lycka när jag såg när jag flyger.. 06.25 lyfter mitt plan från Landvetters flygplats. Det blir inte särskilt kul att åka typ 3 på natten hemifrån för att vara i tid. Jag som HATAR att gå upp tidigt. Helst inte innan nio :P Men den här gången gör det inte så mycket. För fatta att jag landar i New York sedan :D


Som rubriken lyder; idag är det 19 dagar kvar tills jag åker. Det är inte så värst länge. Och det jobbiga är att varje dag går mycket snabbare än man kan tro :P Så det gäller att boka in tid för saker och ting, så man hinner med allt. Jag försöker göra det bästa av varje dag. Så man kan vara glad att man gjorde precis det man ville sen när man minns tillbaka :) Jisses, det blev sentimentalt, men ni fattar vad jag menar.


Jo, just det! Jag har inte skrivit om online-mötet jag hade i måndags än.. Så här, till 17.00 skulle jag vara inloggad på ett forum på internet. Jag visste inte riktigt hur det skulle gå till. Men i alla fall, jag och massa andra blivande au pairer fanns inloggade och alla kunde chatta på en kollektiv chatt, kan man säga. En tjej från Cultural Care pratade och berättade lite vem hon var, sen gick hon igenom mycket av det som står i förberedelseboken vi skulle läsa inför mötet. Hon sa massa bra saker! Vad man kan göra om man får hemlängtan, vad det finns för skillnader mellan USA och Sverige, vad man bör prata med sina värdföräldrar om, osv osv. Sen fick vi alla ställa frågor till henne. Hon besvarade och efteråt kände jag mig mycket mer förberedd än innan faktiskt :) Väldigt bra grej det där.


Jag har nu skickat in utdrag från polisregistret och kopia på mitt slutbetyg till CC. För varje grej som blir färdig känns det som man är lite närmare att åka! Häromdagen köpte jag biljetter upp till Stockholm med. Har ju tid på amerikanska ambassaden onsdag morgon i nästa vecka, så det blir att jag sover i huvudstaden. Har även beställt två presenter till mina värdbarn idag! Det händer grejer hela tiden :D


Take care!

Nytt år- nya möjligheter!!

2010 har för mig varit ett otroligt roligt och fantastiskt år, men också ett mycket utmanande sådant. Jag vill inte gå in på detaljer, några av er vet vad jag syftar på. Ibland har allt känts skit, ibland har jag undrat när det jobbiga ska ta slut. 2010 har lärt mig MASSOR av saker. Jag tog beslutet att söka som au pair till USA, jag antogs till Cultural Cares program, jag och min värdfamilj har tackat ja til varandra under detta år. För första gången i mitt liv har jag röstat, blivit stoppad av polisen (lugn, lugn- bara körkortskontroll!), jobbat som personlig assistent- något som lärt mig hur mycket som helst om mycket, åkt iväg och jobbat på Gotland (vilken ö!) en vecka, kört fast med bilen, fyllt 20 med allt vad det innebär, etc etc.. Sen har jag såklart gjort en massa andra saker som jag ler när jag tänker tillbaka på :) Liseberg X 2 med mina fina vänner, Öland med syster, massa skojiga 20-årsfester, fina stunder med min familj & släkt, med mera.


Vad jag ville säga med detta inlägget var hur mycket jag lärt mig under 2010, hur jag tar det med mig i min ryggsäck och blickar framåt, mot det nya året. 2011 kommer lära mig SJUKT mycket nya saker. Jag ska lita på att mina vingar håller för mig när jag beger mig mot nya platser, möter massa med nya människor och allt annat jag kommer att göra för första gången. Det är läskigt, det är pirrigt, men det är också spännande!! 2011 kommer bli ett år att minnas, for sure. Och jösses vad jag ser fram emot allt vad det kommer att erbjuda :D Jag minns vilken otrolig lyckokänsla jag hade inom mig i fredags kväll vid 12-slaget. Allt jag kunde tänka på var allt spännande jag kommer att uppleva detta år. Det var en alldeles underbar känsla som får bära mig ett bra tag framöver. Trots vingliga ben och allt annat omkring kunde jag inte sluta le.


En bra början på det nya året bådar gott. God fortsättning till er alla önskar jag!


Pusskram

RSS 2.0